foto (8)
Rahmi Emeç

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023

 

2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat  ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la,  yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.  
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

 

Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Değerli bir edebi eserden söz ediyorsak, onda bazı özelliklerin varlığını görmemiz gerekir diye düşünüyorum. Örneğin özgün bir dili var mı? Estetik açıdan ne durumda? Gerçeklikle olan bağı nasıl? Eser taşıdığı çok anlamlılık ve uyandırdığı çağrışımlarla okuyanında yeniden üretiliyor mu? İyi bir edebiyat eseri, birkaç kuşak üzerinde etki gösterdiğinde büyük ölçüde okurda kalıcı bir yer edinmiş demektir.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
Böyle isimler aklımızdan hep geçer. Neden değer görmemişler, yeterince değer görmek nedir? Yazdıkları zamanla okurda bir karşılık bulamamış mıdır? Hepsi tartışılabilir. Zamanla daha çok okunan bir yazar olmasını beklediğimiz kişilerdir bunlar. Bazıları da yaşadıkları dönemde yeterince anlaşılamamış, ölümünden sonra okurda bir karşılık bulmuştur. Aklıma Adnan Özyalçıner geldi. Edebiyatımızın en yaşlı emekçisi. Yeni kuşaklarca daha yaygın biçimde okunur olmasını isterdim. Yazdıklarıyla bunu hak ediyor diye düşünüyorum.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
Nuri Bilge Ceylan’ın Kuru Otlar Üstüne filmi yılın en başarılı filmiydi.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Girdilerin artması nedeniyle bazı yayınevleri küçülüyor, kapanan kitapçılar, sahaflar… Kitabı kargo ile göndermenin maliyeti bile önemli yer tutuyor. Çalıntı şiirlerle bir ödüle katılmak gibi bir durumu yaşadık, gördük. Yine “Türk edebiyatı mı? Türkçe edebiyat mı?” konusunda bir sonuca varılamadı. Almanya’da 75. Uluslararası Kitap Fuarında Filistinli kadın yazar Adania Shibli’ye verilen ödülün “Hamas tarafından başlatılan savaş” gerekçe gösterilerek iptal edilmesi de önemli olaylardan birisiydi.

Daha fazla Panzehir Söyleşiye  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.