EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023
2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la, yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…
Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Sadece eserin kendisi belirler. Okuduktan sonra hissettirdiği duygu bizim unutulmazımız olur ve üstünden yıllar geçse de biz o ilk okuduktan sonra hissettirdiği duyguyu anımsarız. Tekrar dönüp okuduğumuzda daha başka bir duygu kaplar içimizi. Bir eseri okuduktan sonra tekrar tekrar okuyup ilk hissettiğimiz duyguyu yakalamaya çalışıyorsak eserin ölçütü, bu dönüşlerimiz ve hissettirdikleridir. Benim için İnce Memed’in değeri bundan geliyor hâlâ.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
Son dönem edebiyat atmosferi çok kalabalık, bir okuyucu ve yazar olarak gözümüzden kaçan yahut kitap piyasasının gücü etkisinde! Bizlere ulaşamayan öykücüler ve romancılar çok fazla. Bunun tam tersi aşırı yüceltilip körlük yaratanlar da var…. Hepimizin eseri biricik.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
2022 yılından kalan ve 2023 yılında da devamı gelecek diye beklediğim Afşin Kum’un eserinden uyarlanmış “Sıcak Kafa” dizisi ve Emin Alper’in “Kurak Günler” filmi.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Filistinli yazar Adania Shibli’ye “Küçük Bir Ayrıntı” kitabı için düzenlenecek olan ödül töreninin, Frankfurt Kitap Fuarı programından çıkartılması çok üzücüydü.
Nazlı Berivan Ak’ın hazırladığı “Kitapçı Belgeseli” Antik Sahaf Kitabevi (Tarsus, İsmail Kun) örneğinden yola çıkarak kitapçılığa dair farkındalık yaratması açısından değerliydi.
Daha fazla Panzehir Söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.