tahsin çem
Tahsin Çember
2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu.
Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat  ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorularla yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk.
Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

 

Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Keşke böyle bir ölçüt olsaydı. Kantitatif değildir, kişisellik gösterir. İşin teorisini konuşacak olursak eleştiri ve ödül eserin edebi değeri açısından mühimdir. Fakat eleştiri müessesesi ülkemizde ekseriyetle güzelleme metinlerinden öteye geçememektedir. Ödül konusu da polemiğe çok açıktır. Herkes okunmak için yazar ama çok okunan bir kitap “Edebi açıdan değerlidir” cümlesi sadece edebiyat tanrılarının yaşadığı bir evrende mümkündür. Zaten tanrılar kitap okumaz, lüzumu halinde kendileri yazar.
Geriye tek ölçüt olarak zamana yenik düşmemesi kalıyor demek istiyorum ama bu da çürütülebilir bir tez. Zira yıllar önce yazılmış, halen baskısı mevcut ama okuduğunuzda pişman olacağınız pek çok kitap var.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı? 
Kavramları tartışmak gerçekten zor. Yazmak sıkıntılı bir süreç. Buna adanmış bir yaşamın değeri ne kadar bilinebilir. Çok iyi yazan adını sadece edebiyat çevresinin bildiği onlarca yazar sayabilirim.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
Emin Alper bütün filmlerini izlediğim bir yönetmen. Kurak Günler‘in gerçekten tadı damağımda kaldı. Tabi ki bir de Nuri Bilge Ceylan gerçeği var. Aylarca beklediğimiz filmi bende hayal kırıklığı yaratmadı. Daha iyi filmleri olsa da  Kuru Otlar Üstüne bir başyapıt. Gösterime girmesi ertelenen Demirkubuz’un Hayat filmini de heyecanla bekliyorum.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Bir dönem kitapçılık da yapmış biri olarak bağımsız kitapçıları önemsiyorum. Sermayeye karşı verdikleri savaşı çok anlamlı buluyorum. Bu bağlamda İstanbul’daki galasında izleme fırsatı bulduğum Nazlı Berivan Ak’ın “Kitapçı” belgeseli benim için çok kıymetliydi. İsmail Kün ve Aydın Korçak’ın birlikte işlettiği Tarsus-Antik Sahaf’ı anlatan belgesel belki yeni Don Kişot’lara cesaret verir.
Yılın rezaleti ise tartışmasız Turgut Uyar Şiir Ödülü’nde yapılan intihaldi. Rezalet olmasa da komik bulduğum diğer bir ödül hadisesi de Yunus Nadi Öykü Ödülü’nün dört eser arasında paylaştırılması.

 

Daha fazla Panzehir Söyleşiye  buradan ulaşabilirsiniz.
Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir