İsmail KÜN FOTO
İsmail Kün

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023

2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat  ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la,  yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…
Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Bir edebiyat eserinin değerini, geleceğe kalma ve fark edilme şansı ve becerisidir diyebilirim. Ancak zaman ve coğrafya ruhunu da atlamamak gerekir diye düşünüyorum. “Bazı kitaplar bekler bazı anları” derler ya onun gibi yazıldığı günlerde dikkat çekmeyen veya basımı engellenen birçok önemli eserin bir zaman sonra dikkatli bir el tarafından gün yüzüne çıkartılmış olduğuna şahit olmuşluğumuz vardır. Bu anlamda nitelikli okurların, önemli edebiyat ödüllerinin ve/veya ciddi bir eleştrinin de işaretiyle bir eserin değeri ancak fark edilebilir…
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
Bütün dönemlerde ve her yerde değeri bilinmeyen, fark edilmeyen o kadar çok edebiyatçı olmuştur ki… Bizim gibi okuma kültürü sıkıntıları olan ülkelerde bu fark edilmeme durumu elbette ki çoktur. Çıkan her kitaba yetişemiyoruz veya fark etme becerimizi sadece öne çıkarılanlar üzerinde kullanıyoruz. Başka bir deyişle bize sunulan ile yetiniyoruz.
Ülkemiz nüfusuna kıyasla çok satan, çok okunan yazarlarımız sayısal anlamda o kadar az ki, üstelik çok satan kitapların dahi çok satarlık durumunun uzun sürmediğini bildiğimizden, aslında çok fazla edebiyatçının kıymetinin bilinmediğini düşünüyorum.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
Maalesef uzun zamandır çok istememe rağmen film izleyemiyorum.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Deprem felaketi sonrası bir gazetenin baş sayfasından deprem görselleri üzerine edebiyatçılardan yazı istemesi.
Edebiyat üzerine tartışılan veya tartışılması gereken sorunların sosyal medya hesapları üzerinden sürdürülmesi bana doğru gelmiyor. (Bu yıl yaşanan intihal iddiası da dahil)  Tartışmaların eskiden olduğu gibi edebiyat dergileri veya e-dergiler üzerinden yürütülmesi daha doğru olur diye düşünüyorum.
Yine yayıncı, Nazlı Berivan Ak’ın ilk yönetmenlik deneyimi olan ve Antik Sahaf Kitabevi’ni odağına alan, Kitapçı belgeselinin seyirciyle buluşması edebiyata dair sayılır mı bilmiyorum ama bu ekonomik şartlarda sayıları gün be gün azalan ve giderek bitme noktasına gelen biz bağımsız kitapçıların önemli bir dökümanı olması açısından yılın olayı diyebilirim.

 

Daha fazla Panzehir Söyleşiye  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir