Seyfettin Araç foto
Seyfettin Araç

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023

2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat  ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la,  yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.  
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

 

Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Edebiyat eserlerinin değerini birçok ölçüt belirler ama buna edebiyat eserinin sahibi karar verir, vermelidir de bence. Çünkü eser sahibi eserini ne için yazdığını, yine en iyi kendisi bilir. Misal bazı yazarlar satış kaygısıyla yazar, bazı yazarlar okuyucu kazanmak ve daha çok tanınmak için yazar, bazı yazarlar güzel eleştiriler ile motive olur bazı yazarlar ödüle odaklanıp ona göre yazarlar ve yaşarlar. Beni soruyorsanız; Asla satış kaygısıyla çıkarmıyorum eserlerimi, okuyucuyu kazanmak, okuyucuya şirin gözükmek için de yazmıyorum, tanınmak gibi bir derdim hiç olmadı, aksine tanınmaktan hep uzak durdum, güzel ya da kötü eleştiriler de beni hayal ettiğim tarzdan uzaklaştırmaz, uzaklaştıramaz ve kaldı ki hiçbir kitabımı ödül için komitelere göndertmiyorum. Ben hayal ettiğim türde, okumak istediğim kalitede romanlar yazıyorum, sanat için eserler ortaya koyuyorum. Sanat, sanat içindir prensibiyle işimi yapıyorum.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
Olmaz mı, bu ülke, bu coğrafya, bu kentler, bu sokaklar; değerini bulamamış, değer görememiş öykücüler ve romancılar denizi. Yazdıkları eserleri yok pahasına yayınevlerine teslim eden ve bir gün keşfedilirim ümidiyle yazmaktan, yaratmaktan geri durmayan acılı, sancılı, yazarlar çölü. Tek tek isim verip hiçbir değerli yazar dostumu incitmek istemem. Ve fakat bu gerçek, günümüz edebiyat dünyasının, körleştirilen gerçek edebiyat kültürünün gıdım gıdım öldürülmesi, katledilmesi anlamına geliyor benim için. Avrupa’da bir roman yazdığınız zaman aldığınız desteği, maddi manevi gördüğünüz karşılığı burada bulamıyorsanız sebebi asla yazarlar ve yarattıkları eserleri değil. Sebebi; salt edebiyatı, gerçek sanatı, ticari kaygılarla yok eden edebiyat tüccarlarının, kitap tüccarlarının iflah olmaz tavırları ve seçimleridir.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
Özcan Alper’in son filmi ‘Karanlık Gece’ tadı damağımda kalan tek filmdi diyebilirim. Hiç beklemediğim bir anda öylesine izlediğim ve sonrasında dehşete düştüğüm, oyuncuların, senaryonun, yönetmenin kusursuz olduğu bir yapımdı. Özcan Alper sanırım benim sinema tarzıma en yakın yönetmenlerden biri. Daha önce de Sonbahar filmi ile beni oturduğum sinema koltuğuna çivilemeyi başarmış bir yönetmendir. Sinema tv okuyan bir yazar olarak senaryo ve kamera arkası ilgimi çekiyor sanırım.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Benim için, PEN Yazarlar Birliği Denetleme Kurulu Üyeliğine seçilmek oldu diyebilirim. Ve mesela son romanım Unutulmuş Topraklar’ın çıkışı ve gördüğü tepki, hazırladığım ve 2023’te bitirdiğim diğer iki eserimin editöre hazır hale gelmesi de diyebilirim. Ama Edebiyat dünyası için soruyorsanız -ki soruyorsunuz; Ödül dağıtımlarında adil olmayan ve edebiyatta güven kaybına sebep olan jüriler, artık edebiyata yer vermeyen medya, sosyal medyaya sıkışıp kalan edebiyat, ticarete dönen yayınevleri kumpanyaları vs.

Daha fazla Panzehir Söyleşiye  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir