BAHAR FOTO
Bahar Yaka

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023

2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat  ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la,  yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

 

Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Bu soruyu cevaplayabilmek için çok fazla bana göre, ona göre, şuna göre demem gerekecekmiş gibi hissediyorum. Bu sebeple sadece kendi ölçütümden bahsetmek isterim ki bu daima “okur” olmuştur. Yazan kişinin yazdıkları okurla buluşmadan nasıl yazar olamıyorsa, bu konuda en kesin sözü söyleyecek ve elini masaya en sıkı vuracak olanın okur olduğuna ve okurun hepsinden çok daha tarafsız gözle okuyacağına inanıyorum. Değerlendirmesi ne olursa olsun, olumlu ya da olumsuz. Yazar, eser ve okur, tartışılmaz bir sacayağıdır.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
 Yazardan ziyade bazı türlere yapılan üvey evlat muamelesi beni daha çok rahatsız ediyor. Öykünün roman kadar kabul ve değer görmemesi, bir avuç nitelikli öykü okuru tarafından kıymetlendirilmeye ve yaşatılmaya çalışılması çok üzücü. Kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz gibi geliyor. Özellikle yayıncı ayağında, iyi bir edebiyat eserinde olması gerekli unsurlar kimsenin derdi değilmiş gibi hissediyorum. Onların tek derdi çok satması ya da garanti satması. Okunup okunmadığı bile o cenahta kimseyi ilgilendirmiyor. Çünkü eserler ve yazarlar da yayımlanma süreçlerinden sonra bir başlarınalar. Birkaç samimi, dikkatli ve ısrarcı okuma grubu dışında eserlerin okunmasına ve okutulmasına dair hiçbir girişim yapılmıyor. Eser ve yazar, okurun vicdanına kalıyor. Aldıysa, alıp da okuduysa, alıp okuyup bir de yorumunu paylaştıysa ne âlâ.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
Yapım yılı içinde seyrettiğim Nuri Bilge Ceylan’ın Kuru Otlar Üstüne filmini çok sevdim. Seyretmekte geç kaldığım ve bunun için kendime çok kızdığım üç güzel filmden daha bahsetmeden duramayacağım. Tayfun Pirselimoğlu’nun 2021 yapımı filmi Kerr, Soner Caner’in 2022 yapımı filmi Gönül ve Emin Alper’in 2022’de perdeye yansıyan filmi Kurak Günler, bende iz bırakan eserler arasındadır.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
 İlk aklıma gelen hatta uzunca bir süre de zihnimden çıkamayacak olan Adania Shibli’nin değer görüldüğü LiBeraturpreis Ödülü’nün töreninin iptal edilmesidir. Üstelik bunun Almanya’da olması da çok manidar. Almanya düşmanımın düşmanı dostumdur bile demeden tüm önyargılarını kuşanıp bir sanat eserinin varlığına biçilen değeri sanatçısının milliyeti üzerinden ölçerek insanüstü bir haksızlığa imza attı. Sanatın evrenselliğinin, milliyetsizliğinin, ırksızlığının, cinsiyetsizliğinin tartışma konusu bile olamayacağı bir çağda Shibli’ye yapılan haksızlık hepimize yapılmış sayılır. Yüksek kademelerde, ödül jürilerinde, diplomatik koltuklarda oturup üst perdeden kararlar alan, hak yemeye devam edip hiçbir vicdan rahatsızlığı hissetmeyen, insanlıktan nasibini almamışları tüm kalbimle kınıyorum.

 

 

Daha fazla Panzehir Söyleşiye  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir