EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023
2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la, yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…
Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Bazen hepsi, bazen hiçbiri. Aslında, kitapların kaderleriyle doğduğuna inanıyorum. Bazı kitaplar “her şeye rağmen” okunuyor ve değerli olduklarına dair ortak bir algı oluşuyor. Bazı kitaplarsa “her şeye rağmen” okunmuyor. Bana göre “eleştiri” ilk bakışta bu ölçütlerin arasında öne çıkıyor ama üzülerek söylüyorum ki edebiyat camiamızda bu kavramın içi tamamen boşalmış durumda. Bir diğer önemli ölçüt de “Okur” olsa gerek. Ama bir dakika! Bizim gibi okumayan, okusa da popüler yayınlara yönelen bir toplumda bu ölçüt de anlamını yitiriyor. Bazı kitapların okur tarafından hak etmedikleri yerlere yükselttiğine ya da nice edebi niteliği yüksek kitabın acımasızca dışlandığına şahit olmuyor muyuz? Sanırım bu noktada okur kavramı da değer belirlemede etkisiz hale geliyor. Tabii satış da… Ödüller konusuna ise hiç girmeyeceğim(!)
Ama gelin bir hayal kuralım; Edebiyat ve sanatla iç içe bir toplum olduğumuzu varsayalım. Aynı zamanda, basılan tüm kitapların edebi nitelikte olduğunu. İşte bu şartlarda kitabın değerini belirleyen en önemli kriter, yetkin kişilerce yapılan tarafsız eleştiriler olurdu.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
Hiçbir yazar için değeri bilindi ya da bilinmedi demek istemem. Asıl ilgilendiğim ve önemli bulduğum konu şu; yazarın sessiz, derinden, iyi edebiyat yaparak kendi yolunda ilerlemesi. Buna bir örnek verecek olursam; Uğur Nazlıcan.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
2023 yapımı olmasalar da bu yıl izlediğim ve çok etkisinde kaldığım iki film var: Yönetmenliğini ve senaristliğini Wong Kar-wai’nin üstlendiği Mutlu Beraberlik filmi ve bir Emin Alper filmi olan Kurak Günler. Bu iki film de benim için tekrar tekrar izlenmeye değer.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Bence 2023’ün en önemli edebiyat olayı Sanat Kritik ve Metis Yayınları ortaklığında gerçekleştirilen Bilge Karasu Günleri’dir. Bu etkinliğin, yazınımızda başlı başına bir akım ve mihenk noktası olan Bilge Karasu’nun edebiyatına, felsefesine ve sanat anlayışına yöneltilen bir büyüteç olduğunu düşünüyorum ki bu büyüteç yazarı anlatma ve yaşatma konusunda son derece değerli. Etkinliklere paralel olarak gerçekleştirilen sempozyum sergisi de öyle. Bir Bilge Karasu hayranı olarak, onun böylesine görkemli bir şekilde anılması beni çok mutlu etti ve benim için 2023’ün unutulmazları arasına girdi.
Daha fazla Panzehir Söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz