KURU KIZ VE UŞUAYA
Nereden bilirdim ki okuduğum bir romanla bu kadar şeyi hatırlayacağımı. İşte son okuduğum Ayfer Tunç’un Kuru Kız romanı sayesinde ta nerelere gittim ve geldim.
1990’lı yılların başlarında bisikletle Güney Amerika turu yapan Hülya Koç’u tanıdığımda, başta onu bir kadın olarak desteklediğim gibi, görevim icabı Hülya Koç’un İstanbul’dan takipçisiydim. Tabii o zamanlar dünyada internet yok, cep telefonu belki yeni çıkmış ama henüz yaygın değil. Ona kaldığı otel, motel veya hostellerden sabit telefon ile ulaşabiliyordum.
Güney Amerika seyahati o zamanlar benim için çok ulaşılmaz gibi geliyordu bir de bunu ülkeler arasında pedal çevirerek gerçekleştirmek hayli zor bir maceraydı. Bu maceralı yolculuğunu takip ettiğimde en çok etkilendiğim Peru oldu. Gezi dönüşünde YKY Yayınları’ndan Rüzgâr İt Beni adlı kitabı çıktı.
İnka Antik Kenti
Güney Amerika’daki o günlerde en etkilendiğim şehir Machu Picchu oldu. Neden mi? İnkalardan günümüze kadar varlığını korumayı başarmış ve bugün bile nasıl yapıldığına dair türlü fikirler doğuran bu güzel taş evleri ve Machu Picchu’nun sokaklarında dolaşarak o atmosferin içinde olmak isterim.
Güney Amerika’da görmek istediğim bir diğer ülke ise; Bolivya… Burası da dünya turuna çıkan gazeteci arkadaşımın anlattığı gibi.
‘Salar de Uyuni’
Bolivya’daki bu yer öyle ekstrem bir doğa olayını sunuyor ki; yılın büyük bir zaman diliminde bir açık hava doğal tuz yatağının (Salar de Uyuni) hep kuru kaldığı ama sadece yaz aylarında yağan yağmurla bu bölgenin sular altında kalmasıyla tuz tavası oluşuyor ve bu da gökyüzü ile yeryüzünün buluşmasına sebep oluyor. Buradaki tuzlu ortam, gökyüzü ile yeryüzü arasında bir ayna görevi yapıyor.
Evet, şimdi gelelim merak ettiğim üçüncü kente ve Ayfer Tunç’un romanında bahsettiği, baş karakter Kuru Kız’ın da gittiği dünyanın sonu olan kente.
Burası da Arjantin’in en altında yer almakta olup, dünyanın sonunu görmek isteyenlere hitap ediyor. Fin del Mundo (Dünyanın Sonu) deniyor denmesine ama şehrin asıl adı Ushuaia.
Yazarımız Ayfer Tunç’u ilk kez 2005’te Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek adını taşıyan kitabını okuyarak tanımıştım. Yazım dili çok akıcı ve oluşturduğu karakterler ise bizden biri gibi sıcak ve samimi kılıyor okuru. Onun Kuru Kız kitabında bunu çok net hissettim ve bir solukta okudum. Romanda hiç isim yok. Ana karakter Kuru Kız adıyla ilerliyor. Mahalledeki köftecinin karısı ona bu ismi takmış. Boyu hayli uzun ve zayıf bir kız. Aslında çok akıllı ama mahalleli tarafından safça bir kız olarak biliniyor.
Genç yaşta annesini kaybediyor, ardından babası yatalak oluyor ve ona bir süre bakıyor. Babası da hayata veda ediyor. Erkek kardeşi ile baş başa kalan Kuru Kız, çok yakın zamanda erkek kardeşini de kalp krizinden yitirince bir başına kalıyor.
Neden Fin Del Mundo ya da Ushuaia kenti?
Genç bir insan olarak devamlı mücadele içinde olan Kuru Kız’ın evini mahalle sakinleri elinden almaya kalkıyorlar ama o aklını ve interneti kullanarak evini kendi başına satıyor ve YouTube izleyerek bulduğu Uşhuaya kentine gitmek üzere yola çıkıyor.
İlginç olan şu ki; hayatı boyunca hiç otobüs, tren ve uçakla ırak bir yere gitmeyen Kuru Kız, ilk yolculuğunu çok uzak ve bir o kadar da ilginç olan Uşuaya’ya, yani dünyanın sonuna yapıyor. Dile kolay önce Arjantin’e ve sonra da dört buçuk saat süren uçuşla bu kente varıyor.
Romanda orada bir motelde kaldığı sırada salgının patlak vermesiyle bu şehirden ayrılamayan Kuru Kız, artık hayatına burada mı devam edecek, yazar yoruma açık bırakılıyor. Bakalım tanıştığı adam onu bu kente bağlayacak mı?
Gelelim benim bu kente olan ilgime; öncelikle Uşuaya deniz kenarında ve etrafı dağlarla çevrili bir kent. Patagonya’dan kayak için gelenler oluyor. Turizm, balıkçılık, tarım ve hayvancılık başlıca gelir kaynakları…
Beni en çok çeken diğer bir özelliği de sahilinden kalkan Cruise’lerle Antarktika yolculuğu yapılıyor. Çok pahalı olan bu yolculuğa çıkanların sayısını bilemem ama sınırsız parası olanlara hitap ediyor bence ama gene aynı sahilden günlük Zodyak botlarla denizaslanları ve penguenleri görmek için günlük turlar düzenleniyor. Keza, sahilden gemi ile Patagonya’ya da gidilebiliyor.
Ayfer Tunç’un Kuru Kız kitabını okuduğum sıralar bir arkadaşım Güney Amerika seyahatinde olduğunu belirtti. Bakınız, bir kitap ile ne kadar çok şey hatırladım.
Diğer analiz yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.