55881698_10157088214683703_7397126280165982208_nbw
Fuat Sevimay

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2022

Bir yılı daha geride bırakırken 2022’nin edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Yazın ve yayın hayatı nasıl geçti, onlardan dinlemek istedik. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.

Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

 

Yazar-çevirmen Fuat Sevimay “Edebiyat Dünyasına Panzehir Sorular 2022” dosyamıza konuk oluyor.

2022’de yeteri kadar ses getirmediğini düşündüğünüz ama sizi çok şaşırtan ve heyecanlandıran kitaplar oldu mu? 2023 yılında yeni bir şey yazsa da okuyayım dediğiniz yazarlar kimler?
Yaz aylarında okuduğum Annie Ernaux kitapları beni çok heyecanlandırmıştı ama zaten sonradan Nobel alınca hak ettiği ilgiyi de gördü. Üzeyir Karahasanoğlu’nun Geçmişi Beklemek adlı öykü kitabının daha çok okura ulaşması gerektiğini düşünüyorum. 2023’te veya sonrasında Ayfer Tunç’un, Gürsel Korat’ın yazacağı herhangi bir şey beni heyecanlandırır. Buraya Orhan Pamuk’u da eklemek isterdim ama Veba Geceleri o beklentiyi düşürdü.
Sizce 2022’de edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Edebiyat gündemine herhangi bir metnin damga vurmaması belki asıl sıkıntı. Belki birazcık Tiamat. Onun dışında metinleri enine boyuna çok az konuşuyoruz. Tartışılan şeyler kuru gürültü. Belki asıl sorun burada. Romanları, öyküleri, karakteri, mekânı, dili yani edebiyatın asıl unsurlarını unuttuk, fasarya işler peşindeyiz.
Geçmişin edebiyat dergilerinin, fanzinlerinin yerini e-dergilerin aldığını görüyoruz. E-dergileri takip ediyor musunuz, sizce edebiyata katkıları ne?
E-dergileri elbette takip ediyorum. Okur Bülteni, Parşömen ve Edebiyat Burada’yı çok beğeniyorum. Basılı dergiler içinde Altıyedi ve Ecinniler’i ıskalamamaya çalışıyorum. Öte yanda iktidar alanı yaratan bazı dergi ve e-dergilerden özellikle uzak duruyorum.
Şu an var olan edebiyat ve yayıncılık dünyasında neleri değiştirmek isterdiniz? Hayalinizde nasıl bir edebiyat ortamı var?
İkinci sorudan devamla; romanların, öykülerin, denemelerin ve bunların ele aldığı sorunların konuşulduğu bir edebiyat ortamı isterdim. Bunu da aslında kitap kulüpleri gayet güzel gerçekleştiriyor. Oraya bakmak gerek. Diğer yanda bandrol hırsızlarının, emek sömürenlerin, al gülüm ver gülüm işlerin adının bile anılmamasını istiyorum ama bu elbette zor. Biz güzel olana bakalım.

Daha fazla Panzehir Soruya  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir