polat foto
Polat Özlüoğlu


EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023

2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat  ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la,  yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.  
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

 

 

Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Bu ölçüt edebiyat veya sanat var olduğundan beri tartışılan, irdelenen bir durum. Bunun için tek bir ölçütün geçerliliğini savunmak mümkün değildir. Eleştiri ve okurun beğenisine yaslanmak ne kadar doğru bilmiyorum ama sanırım iyi kitaplar bir şekilde yerini ve zamanını buluyor. Anlatımı güçlü olan, içten, özgün, hayal gücü ve gerçekliği sağlam bir şekilde harmanlayan eserlerin başarılı olacağını ve okuru yakalayacağına inanıyorum. Dile getirilen duygu durumunun sahiciliği ve yazarın samimiyeti eserin gücünü ortaya koyar. Hayatla kol kola olan eserlerin hem estetik hem biçim açısından değerlendirilmesi gerekir ancak her türlü değerlendirmenin yetersiz olacağını bilmeyen yoktur zannımca. İyi kitap, okurunu ve değerini buluyor şimdi değilse yüz sene sonra.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
Sadece aklıma gelen Füruzan Olay’ı… Füruzan’ın, yaşadığımız büyük deprem felaketi sonrası şubat ayında yayımlanan son öykü kitabı ‘Alkim Sevgilim’ maalesef göz ardı edildi diye düşünüyorum. Yaklaşık yirmi yıl sonra yepyeni üç öykü ile edebi tadından hiçbir şey kaybetmeden bize yeniden merhaba dedi usta yazar Füruzan. Çok daha fazla ses getirmesi ve gündemi uzun zaman meşgul etmesini arzulardım.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
 Beni hem estetik hem hikâye açısından çarpan en iyi filmlerden biri diyebileceğim iki film var. Bir tanesi Miyazaki’nin ‘Çocuk Ve Balıkçıl’ hem görsel hem hikâye açısından oldukça güçlü bir filmdi. 1937 tarihli bir romandan ismini alan filmin konusu romandan daha farklı. İkinci Dünya Savaşı sırasından annesini kaybeden bir çocuğun hikâyesi. Doğum, yaşam ve ölüme dair insan nasıl yaşar sorusunu adeta sorduran bir yapım. İnsanın unutmaya meyilli yaşadığını ancak bazı şeylerin asla unutulamayacağını hatırlatıyor. Çok etkileyiciydi.
Diğer film ise Lukas Dhont’ın ‘Close’ isimli filmiydi. Beden ve cinsiyet kimliğine dokunan ilk filmi ‘Girl’ den sonra bu filmde de hassasiyet ve kırılganlık içeren bir dostluğun başkalarının bakışları, fısıltıları sonrasında bir zalimlik ve zorbalığa maruz kalmasını anlatıyor. Toksik erkeklik ve heteronormatif dayatmanın sebep olduğu bir kayıp ve sonrasındaki suçluluk ve yas sürecine odaklanıyor. Oldukça çarpıcı bir hikâyesi vardı filmin. Beni sarsan filmlerden biridir. Ancak bunların dışında özellikle merak ettiğim ve hala izleyemediğim ‘Kuru Otlar Üstüne’ , ‘Pasta Lives’ ve ‘Dolunay Katilleri’ ni merak ediyorum. Yıl bitmeden onları da izlemek istiyorum.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Ekonomik olarak dibi gören bir ülkede kitap satın alıp okumak inanın lüks tüketim haline geldi pek çok okur açısından. Hiç parlak günler beklemiyor edebiyat dünyasını. Malum kurum ve yayınlara akıtılan trilyonlar karşısında ayakta kalmaya çalışan bir kültür sanat ortamı mevcut zavallı memleketimde. Ama güzel günler gelecek diyerek umut etmekten vaz geçmiyoruz.

 

Daha fazla Panzehir Soruya  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabili

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir