foto (6)
Ayşegül Kocabıçak

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023

 

2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat  ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la,  yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.  
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

 

Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Bir edebiyat eseri var olurken, hangi niyetle, nasıl bir atmosferde, ne güçlüklerle ve ne kadar sürede ortaya çıktığı gibi sorular üzerinden değerlendirildiğinde var olan eserlerin her birinin aslında ne kadar değerli olduğu ortada değil midir?
Böyle düşününce -yazar olarak taraflı cevaplıyor olabilirim 😊- okur, satış, eleştiri ve ödül anlamını yitirir ve…
Her metin kendince özgündür ve benzersizdir ama “okurunu bulmak” da her kitaba nasip olmaz. Okurunu bulan eser, en değerli eserdir.
Ödüller ve eleştiriler de okura bırakılabilirse o zaman metnin gerçek değeri, eleştirisi ve ödülü ortaya çıkar diye düşünüyorum.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
Türkiye’de -dünyada da öyle sanırım-, roman her daim öyküden bir adım önce fark edilir, tanınır, tercih edilir.
Öyküyle ilgilenmeyen insanlara en tanınmış, öyküye ömrünü vermiş öykücüleri bile sorsanız çoğu kişi cevap veremez. Ondan sebep bu soru benim için öykü adına, neredeyse okuduğum, tanıdığım sevdiğim tüm öykücüleri kapsar.
Roman konusunda ise son dönem tüm kitaplarını severek okuduğum Şükran Yiğit ilk aklıma gelen isim. Romanlarındaki konu seçimleri, kurgusu, dili, yakaladığı atmosfer ve anlatım tarzıyla okuru ilk sayfadan son sayfaya öyle güzel sarıp sarmalıyor ki, “Kesinlikle çok daha fazla okunmalı, tanınmalı ve yazmalı!” diyorsunuz. Ne yazsa okurum dediğiniz birkaç tane yazarınız vardır ya hani, işte Şükran Yiğit de benim o birkaç kişilik yazar listeme eklendi.
Aynı duyguları Miyase Sertbarut için de hissediyorum 😊 Çocuk edebiyatı alanında muhteşem eserler veriyor. Daha çok okunsun, tanınsın ve yazsın istiyorum.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
“Killers of the Flower Moon” ilk aklıma gelen film. Amerika’nın asıl sahipleri olan masum Kızılderililerinin, petrol ve para avcısı cowboylar! tarafından acımasızca katledilişlerini anlatan, yaşanmış, epik ve son derece etkileyici bir hikâye.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Bu soruya cevap verebilmem için Google’da araştırma yapmam gerekir, o zaman da samimiyetim ortadan kalkar. Çünkü hiçbir fikrim yok. Gündemi takip edemiyorum. Edebiyat çevrem, sosyal medyada ve okumaktan hoşlandığım yazarlarla sınırlı maalesef.
Sosyal medyada ödül alan bir dostuma rastladığımda canı gönülden kutluyorum, haksızlığa uğrayan ya da hak ettiği yerde olamayanlara ise dua edebiliyorum ancak. Daha sosyal ve gündemi takip edebilen biri olmayı isterdim ama bunu beceremiyorum.
İlk soruda da değindiğim gibi edebiyatın gündemini okurların belirlediği platformları, sosyal mecraları ve yayınları daha çok seviyorum, daha sahici buluyorum.
Güzel sorularınız için çok teşekkür ederim. 2024 çocukların mutlu ve tok olduğu bir yıl olsun diliyorum.

Daha fazla Panzehir Soruya  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabili

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir