gültekin emre
Gültekin Emre

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023

2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat  ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la,  yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.  
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…
Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Bana göre zaman belirler. Satışı bol ne çok kitabı bugün anan kimse yok. Çok okunan pek çok kitap da sessizliğini koruyor. Ödüller almış bazı kitaplar da zamana dayanamıyor, unutulup gidiyor. Örnek mi? Nobel almış pek çok yazarı, kitaplarını bugün gel de bil, yapıtları bul. Ülkemizde de pek çok ödülü geriye doğru filmi sardırarak düşündüğümüzde kitabı, yazarı anımsayın bakalım. Ama bir Reşat Nuri Güntekin’i, Ahmet Hamdi Tanpınar’ı, Mahmut Şevket Esendal, Yakup Kadri, Sait Faik’i… gel de anma! Zamanın yok edemediği yazarlar, işte! Daha pek çok yazarı sayabilirim,
Eleştirmenlerin övdüğü ne çok kitabı bugün kaç okur eline alıyor, anımsıyor?
Zaman derken de hemen parlamayan, satış için  hemen göklere çıkarılmayan, ödüllere boğulmayan, övgülerle yüceltilmeyen kitapları dile getiriyorum. Yani hiçbir kitap övülmesin, çok okunmasın, ödüllendirilmesin demek istemiyorum. Yapaylıklardan söz etmeye çalışıyorum. Elbette kitaplar çok okunsun, ödüller alsın… Ama okur bu kitapları unutmasın. Kuşaktan kuşağa geçip gelsin. Edebiyat dünyamızda ve dünya edebiyatında böyle kitaplar var. Bazı yayınevleri edebiyat dünyamızın sessizlerini yeniden, yeniden basıyor. İyi de ediyorlar.
Eleştirmenlerin, okurların da hakkını yemeyeyim. Elbette onlar da belirleyicidir. Ama, en büyük belirleyici zamandır bence.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
 Öyle çok ve hızlı bir yayın dünyasına girildi ki, baş döndürücü! Bunların içinde, günümüzde, doğru bir karar vermek çok zor. Bekleyip görmek gerekiyor bence.
Bu arada. Ece Temelkuran’ın Devir romanı 2015’ta yayımlanmasına karşın, hâlâ elden ele geçiyor, iyi, sıkı okurlar birbirlerine öneriyorlar.
Nedim Gürsel’in ressamlar üzerine denemelerinden oluşan Doğaya Açılan Pencere de beni etkileyen kitaplardan biri oldu.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
Ne yazık ki Berlin’de Türk sinemasını izlemek olası değil. Bir şey söyleyemeyeceğim bu konuda.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Turgut Uyar Şiir Ödülü’nde yaşanan sahtekârlık ve rezalet unutulacak gibi değil. Ödül ödül diye çırpınanlar bunu örtbas etmeye çalıştı. Peki, o ödül ne işe yaradı ya da yarayacak? Turgut Uyar adına düzenlenen bu ödül tam bir yüzkarası!

 

 

 

Daha fazla Panzehir Soruya  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir