IMG_1443bw

Aslı Tohumcu

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2022

Öykü, roman, deneme ve çocuk kitapları gibi edebiyatın farklı türlerinde eserler veren yazar Aslı Tohumcu “Edebiyat Dünyasına Panzehir Sorular 2022” dosyamıza konuk oluyor.

 2022’de yeteri kadar ses getirmediğini düşündüğünüz ama sizi çok şaşırtan ve heyecanlandıran kitaplar oldu mu? 2023 yılında yeni bir şey yazsa da okuyayım dediğiniz yazarlar kimler?

2022’yi de 2021 gibi Tanzimat’tan bugüne üretmiş kadın yazarlar konusundaki eksiğimi kapatmaya çalışarak geçirdiğim için bu soruya güncel yanıt vermem imkansız. Ama bu vesileyle keşke Nezihe Muhiddin ve Şûkufe Nihal’in toplu eserleri yeniden basılsa, daha çok insan Cahide Birgül’le ve İrfan Yalçın’la tanışsa demek isterim. Kabul eder misiniz? 2023’te özellikle Pınar Öğünç, Sema Aslan, Yalçın Tosun ve Tayfun Pirselimoğlu’nun yazdıklarını okumayı heyecanla bekleyeceğim. Şiirde de Deniz Durukan’dan yeni bir kitap gelse keşke.
 
Sizce 2022’de edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Hasan Ali Toptaş’ın tacizlerinin, başka erkek yazarlarınkiyle birlikte ifşa olmasından bu yana gündeme böyle damga vuran ama tabii sadece vurduğuyla kalan bir olay yer etmemiş aklımda. Nobel Edebiyat Ödülü’nün bir kadına, Annie Ernaux’ya verilmesi ayrı tabii.
 
Geçmişin edebiyat dergilerinin, fanzinlerinin yerini e-dergilerin aldığını görüyoruz. E-dergileri takip ediyor musunuz, sizce edebiyata katkıları ne?
Elektronik ortamda haber dışında okuma yapma alışkanlığım çok zayıf, o yüzden sıkı bir takipçiyim diyemem. Panzehir Dergi dışında Parşömen Edebiyat’ı ve atölye öğrencilerimin çıkardığı Kelimeler ve Şeyler’i takip ediyorum sadece. Trendeki Yabancı’dan öyküler okuyordum ama ne yazık ki kapandı.
Şu an var olan edebiyat ve yayıncılık dünyasında neleri değiştirmek isterdiniz? Hayalinizde nasıl bir edebiyat ortamı var?
Ooo, saymakla bitmez. Kimseyi sıkmadan birkaç şey belirteyim: Bir kere emek veren herkesin önce bunun maddi karşılığını almasını isterdim. Bazı okurların da, yazarın defterinden kitapçının rafına kadar geçen sürede verilen emeği idrak etmelerini isterdim. Sektör ekonomik krizle uğraşmasın isterdim. Öneri soruşturmalarında daha az erkeğe, daha çok kadına yer verilsin isterdim. Sektörün her aşamasının mobbing ve tacizden arınmasını, bunun için ilgili meslek kuruluşlarının gerekli sert adımları atmasını isterdim. Bir de Radikal Kitap hiç kapanmamış olsun, ben yanlış duymuş, yaşamış olayım isterdim.

 

Daha fazla Panzehir Soruya  buradan ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir