19c633c481ce68e6ab8a3a1801f416da (1)
Rahmi Emeç

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2022

Bir yılı daha geride bırakırken 2022’nin edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Yazın ve yayın hayatı nasıl geçti, onlardan dinlemek istedik. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.

Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

 

Şair ve yazar Rahmi Emeç “Edebiyat Dünyasına Panzehir Sorular 2022” dosyamıza konuk oluyor.

2022’de yeteri kadar ses getirmediğini düşündüğünüz ama sizi çok şaşırtan ve heyecanlandıran kitaplar oldu mu? 2023 yılında yeni bir şey yazsa da okuyayım dediğiniz yazarlar kimler?
Okuduğum kitaplar içinde:
– Şükran Yiğit, Bir Kış Yolculuğu, İletişim (roman)
– Zerrin Saral, Küçük Kırık Çizgiler,  Vacilando (öykü, ilk kitap)
– Neriman Ağaoğlu, Eflatun Zamanlar, Sykitap (öykü)
– Vicdan Efe, Duvar, Notabene (öykü)
– Yücel Kayıran, Stasis, Everest (şiir)
– Nisa Leyla, MU, Öteki (şiir)
– Haydar Ergülen, Kuşların Göğü Önünde, Kırmızı Kedi (şiir)
Dikkatimi çeken kitaplardı.
Başka yazar ve şairler de var ama bir isim vereyim: Burhan Sönmez’in yeni kitaplarını bekliyorum.
Sizce 2022’de edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Pandemi nedeniyle fuarların yapılamaması, takip etmekte güçlük çektiğimiz kâğıt ve tabii kitap fiyatlarına yansıması önemli bir sorundu. Çocuklarımızı tarikatların, gerici yurtların kötülüğünden korumamız gerektiğini çok iyi biliyoruz tabii. Ama yine de devlet katından başka “koruma atakları” olmaya devam ediyor. Şöyle ki: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nca, Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan  “Çıtır Çıtır Felsefe” serisinin teşhir edilmesinin ve satışının kısıtlanması…
Geçmişin edebiyat dergilerinin, fanzinlerinin yerini e-dergilerin aldığını görüyoruz. E-dergileri takip ediyor musunuz, sizce edebiyata katkıları ne?
E- dergileri takip etmeye çalışıyorum, beğendiğim bazı yazıları da paylaşıyorum.  Ancak dokunup okuyan kuşaktanız bizler. Zor da olsa alışıyoruz, alışacağız. Her geçen zaman etkisi ve önemi artıyor. Gazeteler de o alana kayıyor artık. Yakın gelecekte daha da etkili olacaktır.
Şu an var olan edebiyat ve yayıncılık dünyasında neleri değiştirmek isterdiniz? Hayalinizde nasıl bir edebiyat ortamı var?
Kitap basımındaki girdilerin azaltılması için çaba harcanmalı. Bu yayıncıya da, okura da iyi gelecektir. Fuar kira fiyatları çok yüksek. Küçük yayınevlerinin fuar dışına itilmesine neden oluyor. Veya bizler kitabın okura sağlıklı ve ucuz ulaştırılması için yeni yollar bulmalıyız. Öte yandan telif hakları, yayınevleriyle yapılan sözleşmelerde kalıcı bir düzenleme gerekli. Daha örgütlü  bir yazar-okur topluluğu olsun istiyorum.
Birbirine saygılı, projeler geliştirip ortak çalışma kültürünü geliştirmek isterdim.

Daha fazla Panzehir Soruya  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir