_MG_8650 copy (5)
Jale Sancak

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2022

Bir yılı daha geride bırakırken 2022’nin edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Yazın ve yayın hayatı nasıl geçti, onlardan dinlemek istedik. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.

Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

Yazar Jale Sancak “Edebiyat Dünyasına Panzehir Sorular 2022” dosyamızın sorularını yanıtladı.

2022’de yeteri kadar ses getirmediğini düşündüğünüz ama sizi çok şaşırtan ve heyecanlandıran kitaplar oldu mu? 2023 yılında yeni bir şey yazsa da okuyayım dediğiniz yazarlar kimler?
Oldu demek isterdim, olmadı. Beni heyecanlandıran yapıtlar geçmiş dönemlere ait. Elbette severek okuduğum kitaplar oldu. Bunlardan biri de genç öykücülerimizden Hakan Sarıpolat’ın  Cıs isimli öykü kitabı. Bir de Doğan Yarıcı’yı anmak isterim. Yeni bir kitabı yayınlanırsa alıp okumak isterim.
Sizce 2022’de edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Epeydir edebiyat gündemine yazınsal açıdan damgasını vuran olay ve tartışma hatırlamıyorum ya da ben kaçırmış olabilirim. Geçmiş dönemlerin tam tersine gündem çok hızlı değişiyor, gündem olanlar da olmayı hak ediyor mu o da tartışılır. Ayrıca bir şeyin pek tartışıldığı da yok. İşte sosyal medya üzerinden anlık, günlük atışmalar, çekişmeler, restleşmeler falan… Tabi ben de farkına varamamış olabilirim.
Geçmişin edebiyat dergilerinin, fanzinlerinin yerini e-dergilerin aldığını görüyoruz. E-dergileri takip ediyor musunuz, sizce edebiyata katkıları ne?
Yoğunluktan, zamansızlıktan pek takip edemiyorum, lâkin var olmaları güzel ve önemli. Çünkü birçok yeni yazara, yolun henüz başında olanlara alan açıyor  e- dergiler. Bu dergileri takip eden okurlara ulaşabiliyor, diğer öykücülerin, şairlerin yazdıklarını okuyabiliyorlar. Bir devinim, canlılık yarattıkları kesin.
Şu an var olan edebiyat ve yayıncılık dünyasında neleri değiştirmek isterdiniz? Hayalinizde nasıl bir edebiyat ortamı var?
Benim hayal ettiğim edebiyat ortamının oluşması için öncelikle dünya düzeninin ve toplumsal yapının her anlamda radikal biçimde değişmesi gerekiyor ki bu da başka bir hayal tabii. Öyle bir değişim olsa bizlere gerek yok, edebiyat dünyası da yayıncılık sektörü de okur da kendiliğinden değişecektir. Bize kalan şimdilik distopyalar.

Daha fazla Panzehir Soruya  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir