belgin fotobw
Belgin Bıyıkoğlu

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR

Bir yılı daha geride bırakırken 2022’nin edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Yazın ve yayın hayatı nasıl geçti, onlardan dinlemek istedik. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.

Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…

 İlk romanı Dünya Döner Renkler Kalır’la Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülen yazar Belgin Bıyıkoğlu “Edebiyat Dünyasına Panzehir Sorular 2022” dosyamızda.

 

2022’de yeteri kadar ses getirmediğini düşündüğünüz ama sizi çok şaşırtan ve heyecanlandıran kitaplar oldu mu? 2023 yılında yeni bir şey yazsa da okuyayım dediğiniz yazarlar kimler?
2022 benim açımdan çok yoğun geçti. Hem ikinci romanımın hazırlığı için hem de beğendiğim yazarlardan pek çok roman, öykü, inceleme yazısı okudum. Yeni basılan kitaplardan pek heyecanlandıran olmadı açıkçası. İnci Aral, Buket Uzuner, Gürsel Korat ve Ece Temelkuran’ın yeni romanlarını sabırsızlıkla bekliyorum.
Sizce 2022’de edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Buna kendi özelimden cevap vermek isterim. Benim için en önemli edebiyat olayı; ilk romanım Dünya Döner Renkler Kalır’ın Türkiye’nin en değerli edebiyat ödülü olan, 2022 Yılı Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanması. Tartışma olarak da yine 2022 Yunus Nadi Şiir Ödülü’nü şair Güray Öz’le paylaşan Tuğrul Tanyol’un ödülünü reddetmesi olduğunu söyleyebilirim.
Geçmişin edebiyat dergilerinin, fanzinlerinin yerini e-dergilerin aldığını görüyoruz. E-dergileri takip ediyor musunuz, sizce edebiyata katkıları ne?
Zaman zaman fırsat buldukça E-dergileri takip ediyorum. Özellikle Panzehir Dergi’yi çok başarılı buluyorum ama bazı dergiler, hiçbir süzgeçten geçirmeden, bir edebi değeri olmayan, hatalarla dolu, noktalama işaretlerine dikkat edilmeyen metinleri yayınlıyorlar. Bu bana iyi edebiyatı öldüren, tehlikeli bir şey olarak geliyor. Düzgün yapıldığında hem yazan adına hem de okuyucu adına yararlı olacağına inanıyorum ama dediğim gibi denetimsiz yapıldığında daha burada sayamadığım pek çok zararı mevcut bana göre.
Şu an var olan edebiyat ve yayıncılık dünyasında neleri değiştirmek isterdiniz? Hayalinizde nasıl bir edebiyat ortamı var?
Ah! Neleri değiştirmek istemem ki. Bir defa edebiyat vahşi kapitalizmden en büyük yarayı alan alanlardan biri. Bastıracak, reklamını yapacak kadar bütçen olduğu anda hiçbir edebi değeri olmayan bir kitap dünyanın en değerli kitabıymış gibi satış rekorları kırabiliyor ve bir süre sonra bizler bile bu kitabın bir kerameti olmalı dediğimiz noktaya geliyoruz. Şu anda, kişisel gelişim kitaplarının ve bir şekilde tanınmış kişilerin yazdığı kitapların “iş yaptığı” bir dönemdeyiz. Yayınevlerine en çok parayı onlar getirdiği için de yazar olarak onlar öne çıkıyor. Dünya Döner Renkler Kalır, Destek Yayınları gibi geniş dağıtım ağı olan bir yayınevinden çıkmasına karşın çoğu kitapçıda yok, üstelik ödül aldıktan sonra da bu durum değişmedi.
Hayalime gelince; her sokak başında kütüphanelerin olduğu, kitapçılarda yeni çıkan yayınların olduğu alanın, parayı bastırıp orada olanların değil, gerçekten de yeni çıkan nitelikli eserlerle dolduğu, gençlere iyi edebiyat örneklerinin okutularak kendi yollarının açıldığı, yeni yazım tarzları ve yenilikler getirilirken Türkçenin kurallarının bozulmadığı, edebiyatçıların birbirlerini görmezden geldiği değil desteklediği bir edebiyat dünyası düşlüyorum. Tabii bunlara onlarcası eklenebilir.
Teşekkürler Panzehir Edebiyat iyi ki vardınız. 2023 hepimize güzellikler getirsin, sizin için de güzel dopdolu başarılı bir yıl olsun. Sevgiler…

Daha fazla Panzehir Soruya  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir