Üçü bir arada : İstanbul Hatırası, Kukla,  Kırlangıç Çığlığı –  AHMET ÜMİT

İstanbul Hatırası” adlı eserde; kötücül ruhlu, karanlık kişilerin peşinde soluk soluğa koşacağınız, pardon okuyacağınız iyi bir polisiye roman tadı bulmak mümkün. İsterseniz bu romanı ailesini yitirmiş yalnız bir adamın buruk öyküsü olarak da okuyabilirsiniz. Ya da kitabın ilk sayfasından itibaren öldürdüğü kişinin eline kentin tarihinin farklı bir dönemine ait bir Bizans sikkesi sıkıştıran ve kurbanını bir zamanlar İstanbul’u süslemiş olan önemli bir anıtın yanı başına bırakan katilin peşine düşen Başkomiser Nevzat ve ekibinin peşine takılarak Bizans dönemi bilgilerinizi memnuniyetle güncelleyebilirsiniz.

Ahmet Ümit’in “İstanbul Hatırası” adlı romanını okuduktan sonra, bir polisiye kitap içinde anlatılması uygun olan ölçüde kotarılmış sınırlı ama derli toplu İstanbul’un tarihi ile ilgili bilgiyi hem beğenmiş, hem de yeterli bulmuştum. Ahmet Ümit romandaki seri cinayetlerin mahalleri olarak seçtiği Bizans (II. Roma-Doğu Roma) döneminin başkentinde meydanları birbirine bağlayan ‘İmparator Yolu’nu adım adım yürümek için bir hafta sonu özel olarak İstanbul’a gidip, imparatorlar zamanında meydanlara yerleştirilmiş ünlü anıtların izini zevkle sürmüştüm.️

Benzer duyguları paylaşan bir okur yorumunu buraya eklemek istiyorum:

http://mavifuad.blogspot.com/2010/08/istanbul-hatras-ahmet-umit.html

“İstanbul Hatırası” hakkında D&R’ın yayın organı “Sabit Fikir” dergisinde yer alan bir tanıtım yazısının linkini ekliyorum:

http://www.sabitfikir.com/fikrisabit/son-istanbullulara-bir-buruk-istanbul-hatirasi&referer=81590

Bitmek bilmeyen karantina günlerinde Nisan’ın son haftasında evde kapalıyken Ahmet Ümit’in 2002’de yayınlamış “Kukla” adlı 504 sayfalık polisiye romanını yirmi dört saat için de sular seller gibi okuduğumu, “Derin Devleti” ve emniyetteki çeteleri roman kurgusu içinde, bugüne kadar gazete ve kitaplarda çokça okuduğumuz olay örgülerine ve kronolojiye de sadık kalarak anlatan ve kolay okunan bu polisiyeden memnun kaldığımı Facebook ortamında paylaşmıştım.

Bu romanın arka kapağındaki tanıtım yazısından alıntılıyorum:

Yıllar sonra karşılaşan iki üvey kardeş. Karanlık güçlerin tetikçisi Doğan… Yaşamın anlamını alkolde arayan eski gazeteci Adnan. Onların yaşamlarından Türkiye’nin yakın tarihi. Gündelik hayatımızı alt üst eden entrikalar, cinayetler, komplolar… Hep sözü edilen ama bir türlü gün ışığına çıkarılamayan o derin devlet. Gizli örgütler, idealist gençler, çıkarcı gazeteciler… Ergenekon’un yıllar önce yazılan romanı.”

Ergenekon’un yıllar önce yazılan romanı” betimlemesine Mülkiye mezunu, emekli müfettiş bir okur şiddetle itiraz etmiş. Buyurun birlikte okuyalım:

http://blog.milliyet.com.tr/kukla—bir-ahmet-umit-kritigi/Blog/?BlogNo=536549

Bu romandaki ana karakterin derinliğini beğendiğimi, sık sık içe dönüşlerin yer almasının romanı polisiyeden bir miktar uzaklaştırarak edebiyat tadını arttırdığını ve kahramanın kendi içindeki çatışmaların başarıyla aktarıldığını özellikle vurgulamak isterim.

Ahmet Ümit romanları arasında severek okuduğum “Kırlangıç Çığlığı” hakkında da birkaç cümle kurmak isterim:

Yazarımız bu romanında çocuk istismarını anlatırken, Suriyeli göçmenlerin para uğruna çocuklarından, kendilerinden, ailelerinden nasıl vazgeçmek zorunda kaldıklarını da anlatmaktadır.

Romanda anlatılan cinayetlerin ortak özelliklerinin çocuk istismarcıları olması vicdanlarda tartışma başlatabilecek bir öneme sahiptir. Katil kötüleri öldürerek iyilik mi etmektedir? Ama bir yandan da cinayet cinayettir!  Son yıllarda artan kadına yönelik şiddet, tecavüz ve çocuk istismarı gibi konularda toplumsal öfke büyürken, faillerin cezalandırılmasındaki yetersizlik toplum vicdanını yaralamaya devam etmektedir.

“Bu romanda mülteciler çığlık çığlığa uçuşan kırlangıçlar gibidir. Kimi göç yolunda düşer gider, kimi de vardığı yerde yorgunluktan ve açlıktan bitkindir. Mültecilik dediğin şey yaşamak için ‘kaçarken’ belki de yaşamından olmaktır” diye yazan Gün Çağ Aydın‘ın bu kitapla ilgili değerlendirmelerini okumak isteyenler için linki buraya ekliyorum: https://kitapeki.com/kirlangic-cigligi-yasam-olum-istismar/

 

Birsen Karaloğlu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir