levenet
Fatih Gezer

EDEBİYAT DÜNYASINA PANZEHİR SORULAR 2023

 
2023 yılında yoğun bir edebiyat gündemi yaşandı. Yepyeni kitaplar okurların beğenisine sunuldu. Biz de Panzehir Dergi olarak yayınladığımız metinlerle, söyleşilerle, eleştiri-tanıtım yazılarıyla edebiyat  ve sanat ortamına katkıda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ikincisini yayımlayacağımız Panzehir Sorular’la,  yazarların penceresinden bir tür bellek tazelemesi yapmayı amaçlıyor, edebiyat tutkunları için ufuk açıcı olacağına inanıyoruz.
Bir yılı daha geride bırakırken 2023’ün edebiyatını, edebiyat dünyasından isimlere sorduk. Değerli görüşlerini bizlerle paylaşan tüm edebiyat dostlarına teşekkür ederiz.
Yeni yılda panzehriniz edebiyat olsun…
Edebiyat eserlerinin değerini hangi ölçüt belirler? Okur mu, satış mı, eleştiri mi, ödül mü?
Zaman belirler. Edebiyat tarihimizde konu olan eserlerin hemen hepsi yeni bir çağın habercisidirler. Çoğu devrim yapmış ve kendinden sonra gelenleri etkilemiştir. Döneminin edebi eserlerinden bir adım öndedirler. Dolayısıyla okurun ilgisini çekmekte zorlanırlar. Bu da satışa yansır. Eleştiriye hiç girmeyelim, o edebiyatımızın bitmek bilmeyen kanayan yarası. Ödül ise jürinin estetik zevkiyle, siyasi görüşüyle doğrudan alakalı. Yani bunların hiçbiri eserin değerini saptama konusunda tek başlarına mesul tutulamaz. Doğru tek kaynak bence zamandır, o da herkese adil davranmaz maalesef.
Son dönemlerde değerinin yeterince bilinmediğini düşündüğünüz öykücüler ve romancılar var mı?
Romancılardan Altar Kaplan var. Papadopulos Apartmanı, İki Nehir Arası, Halifeler Köyü romanlarının yazarı. Lipogram tekniğini kullanarak yazdığı Aloda adında bir romanı daha var. Kendisiyle tanışmadım ama bir süredir metin anlamında ses çıkarmayınca “Yazmıyor mu acaba?” diye endişelenmiştim. Bu vesileyle tekrar kendisini araştırınca geçen ay yeni kitabının çıktığını öğrendim. Öykücülerden de Özgür Çırak var. Yeni öykü kitabı Biz De Yarın Güleriz İletişim Yayınlarından çıktı. Umarım bu değişiklik daha fazla okura ulaşmakta önünü açar. Aslında başka ülkelerde yaşasalar kıymetlerinden el üstünde tutulacak nice yazarlarımız var ama… Mesela Kemal Varol Türkçe yazan Kürt bir yazar olacağına, Almanca yazan Kürt bir yazar olsaydı dünya onu okurdu diye düşünürüm hep veya Defne Suman romanlarını İngilizce kaleme alsaydı. İsim isim sayarak bu soruya verilecek cevabın sonu gelmez sanırım. Yükselecek tüm yazarlarımızın ayağından o kadar hızlı çekiyoruz ki hiçbir edebiyatçımızın değerinin yeterince bilindiğini düşünmüyorum maalesef.
2023’te tadı damağımda kaldı dediğiniz o film hangisi?
Ailecek Pixar’ın sıkı takipçisiyiz. Animasyona ayrı bir ilgimiz var. Çocuklardan önce de bu böyleydi. Son filmleri Elemental’ı, diğer Pixar filmlerinin bir nebze gerisinde bulduk ama tadı damağımızda kalmadı dersek yalan olur.
Sizce 2023’te edebiyat gündemine damgasını vuran olaylar ve tartışmalar nelerdi?
Anlamlı bir edebi tartışma hatırımda kalmamış. Kişilerin değil de edebiyatın tartışıldığı bir tartışmayı anımsayamadım. Edebiyatta intihali konuşmak yerine hem olayı hem de olayda adı geçenleri bir magazin unsuruna dönüştürmek sanırım kolayımıza geliyor. Bunlarla uğraşmaktansa okumaya, yazmaya çalışıyorum.
Yıla damga vuran olarak değil de garipsediğim bir durum var. Bir ödülün dört yazara paylaştırılması… Ödüllerin yazarları tanıtmaktaki marifeti gerçek. Bu açıdan bakınca garipsediğim bu durum belki de iyi oldu. Belki de ödülün tanıtımdaki o marifetine sekte vurdu. Bunu da şimdilik bilemeyeceğiz. Zaman gösterecek ve belki de ödülleri birden fazla yazara paylaştırmak bir gelenek haline dönüşecek. Eğer böyle bir gelenek doğarsa 2023 yılını andığımızda bir ağızdan yıla damga vuran olay bu deriz herhalde.

 

Daha fazla Panzehir Söyleşiye  buradan ulaşabilirsiniz.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir