KAPAK (57)
Hicri Kuşçu

SEV DÜNYAYI

Bu Dünya hepimizin.
Sev dünyayı.
Evet, 1992 yılında sıkça duyduğumuz bu sözler, Türkiye’nin “ilk büyük çevre bilinci ve sosyal sorumluluk projesinin” ana temasını oluşturuyordu. TBMM ve UNICEF’in de desteklediği bu büyük projenin müzikal bölümünü hayata geçirebilecek tek isim o dönem Türkiye’nin dev müzik yapım şirketlerinden biri olan Raks Müzik‘ten başkası olamazdı.

Raks Müzik yönetim kurulu başkan yardımcısı Adalet Sertan Ayhan‘ın ve ünlü besteci Atilla Şereftuğ‘un önderliğinde proje start aldı. O yıllarda zaten Raks Müzik’in bünyesinde bulunan dönemin en ünlü sanatçıları da bu projeye dâhil edildi. Kimler yoktu ki: Fatih Erkoç, İbrahimTatlıses, Leman Sam, Muazzez Abacı, Cem Karaca, Ayşegül Aldinç, Ajda Pekkan…
Yukarıda “Dev Müzik Yapım Şirketi” diye bir ifade kullandım. Peki Raks’ın bu denli büyük olmasının sebebi neydi? Şu Sev Dünyayı albümüne geçmeden önce dilerseniz Raks Müzik firmasının tarihine kısaca bir göz atalım.
Raks 1964 yılında İzmirli işadamı Aslan Önel tarafından Manisa’da kuruldu.
Öncelikle 80’lere kadar dönemin audio-video manyetik bant üreticisi olarak faaliyetlerine devam ederken, Dünya’da müzik kayıtlarının plaklardan kasetlere dönmesi popülerlik kazanınca Raks audio kasetlerine daha da ağırlık vermeye başladı. Böylece Türkiye’deki Müzik kasetlerinin neredeyse tamamının dağıtımcılığını üstlendi. Üstelik sadece Türkiye’de değil, yurtdışına da onlarca ülkeye ihracat yapıyordu.
Bunun yanı sıra manyetik kasetlerde üst kalitede ürünler ürettiği için Maxell, JVC, Kodak gibi markalar için de üretim yapar hale geldi. Yıllık kaset basım adedi 140 milyon civarına ulaştı. Artık dünyanın ikinci büyük kaset üreticisi konumundaydı. Manyetik bantlara hologram teknolojisini ekleyerek korsan kaset üretimine oldukça büyük bir darbe vurdu.
Müzik endüstrisine bu denli katkıda bulunduktan sonra daha da derinlerine nüfuz etmek için 1991 yılında Raks Müzik kuruldu. Dönemin yıldızlarını birer birer bünyesine kattı. Bu isimleri saymayacağım çünkü 90’lar Pop deyince aklınıza gelen isimlerin hemen hepsi Raks Müzik’teydi artık. O dönemde ekonomiye katkılarından ötürü Devlet Üstün Hizmet Madalyası‘na layık görüldü şirket.
Takip eden yıllarda CD ve DVD üretimi; Raksotek Mağazaları, sonrasında D&R (Doğan Müzik & Raks Müzik) dönüşümleri… Bunların yanı sıra girişimler küçük ev aletleri, ısıtıcılar, ilerleyen yıllarda cep telefonları üretimine kadar devam etti.
Olayın final kısmını anlatmadan burada noktalıyorum. Çünkü Türk Müzik sektörünün en büyük yapılarından birinin hikâyesini böyle üstünkörü anlatmak zorunda kaldım. Hikâye epeyce uzun. Yeterince envanter ve düzgün kaynak bulabilirsem umarım ilerleyen zamanlarda Raks’ın bu hikâyesini sizlere uzun uzun anlatmak istiyorum.
Evet, geldik asıl konumuza: Sev Dünyayı
Kasetin kartonetindeki Atilla Şereftuğ’un yazısından anladığımız kadarıyla, bu proje uzun yıllardır yapmak istediği fakat bir türlü gerçekleştiremediği bir projeymiş. Muhtemelen Raks Müzik’in bunu gerçekleştirebileceğine inanan Şereftuğ, Raks’a böyle bir proje sunuyor. “Bakın Amerika’da Lionel Richie ve Michael Jackson, Afrika için We are the World isimli şarkıyı yaptılar ve Dünya’da yankı uyandırdı. Biz de buna benzer bir sosyal sorumluluk şarkısı yapabiliriz, üstün seslere ve yorumculara sahibiz” dediğini duyar gibiyim… (Elbette bu benim kurgusal bir teorim tabii ki ama neden olmasın?) Sonrasında Raks Eğitim, Kültür ve Sanat Vakfı projeye sahip çıkınca ardından UNICEF ve TBMM de destekliyor.
Hemen çalışmalar başlıyor, Cem Karaca ve Can Ayhan sözleri yazıyor, Atilla Şereftuğ, eşi Daniela Simmons‘la birlikte besteyi oluşturuyorlar. Şarkıyı yorumlayacak sanatçıların koordinasyonu ayarlanıyor. TRT Çocuk Korosu da şarkıya eşlik ediyor. Şarkı İsviçre’de Soundville Stüdyosu’nda kaydediliyor. Çevre Kirliliği ve İklim Değişikliği üzerine yapılan bu aktivist bestenin prömiyerini ise New York’ta yapılıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden getirilen 2500 çocuğun katılımıyla gerçekleştiğine dair bir iki yazı var ancak kesin olarak yapılmış olduğuna dair bir kayıt, görüntü ya da bir belge yok maalesef. En azından ben bulamadım. Böylesine büyük bir projenin kayıtlarına neden ulaşamıyoruz anlamış değilim.
Neyse, beste kaydedildikten sonra toplamda 23 şarkılık 2 kaset halinde piyasaya sürülüyor. Kaset kartonetinde şöyle bir ibare mevcut: “Bu Sıralama Çekilen Kura İle Belirlenmiştir”. Yani sanatçıların kasetlere dağılımı ve kaset içi sıralaması tamamen kura ile belirleniyor. Hepsi yıldız olunca, işler böyle oluyor anlaşılan. “Sen niye benden önce söyledin, ben niye sona kaldım” demesinler diye bu yönteme başvurulmuş belli ki.
Sev Dünyayı şarkısında yer alan sanatçılar şöyle: İbrahim Tatlıses, Leman Sam, Sibel Egemen, Neco, Cem Karaca, Muazzez Abacı, Sibel Tüzün, Selçuk Ural, Seden Gürel, Ajda Pekkan, Ayşegül Aldinç, Fatih Erkoç, Gül Erda, Daniela Simmons, TRT İstanbul Çocuk Korosu.
Bu iki kasetin şöyle bir özelliği daha var. Albümlerde bulunan ve bu albüm için özel olarak yapılan tek şarkı Sev Dünyayı şarkısıdır. İki kasetinde her iki yüzünün ilk şarkısı olarak yerleştirilmiş. Diğer şarkıların tamamı, sanatçılar tarafından daha önceden yorumlamış ve hâlihazırda kendi albümlerinden birinin içinde bulunan şarkılardan seçilip derlenmiştir. Bir nevi toplama albüm diyebiliriz. Bunun da nedeni, sanırım kasetin Avrupa’da ve Amerika’da da dağıtımı yapılacağından, Türk müziğini ve sanatçılarını tanıtmak için olabilir. (Ama şarkı seçimlerine baktığımızda hiç de öyle gibi görünmüyor. Her birinin ayrı ayrı muazzam şarkıları varken ne diye bu şarkıları seçtiler ki?) Muhtemelen yapım şirketlerindeki telif hakları sebebiyle albüme alamamış olabilirler. Bunun da cevabı budur umarım çünkü bu projeye dair cidden hiçbir belge, söyleşi vesaire yok.
Kasetlerdeki parça listelerine gelecek olursak:
Birinci Kaset:
1- Sev Dünyayı
2- Gülümse – Sezen Aksu
3- Sende Başını Alıp Gitme – Zeki Müren
4- Saygımız Vardır – İbrahim Tatlıses
5- Gönül – Leman Sam
6- Yağdır Mevlam Su – Emel Sayın
7- Seni Aldattım – Aşkın Nur Yengi
8- I’am Top Of The World – Daniela Simmons
9- Dışarıda Kar Yağıyor – Ünol Büyükgönenç
10- Ne Harika – Selçuk Ural
11- Turnam – Belkıs Akkale
12- Boşver – Neco
İkinci Kaset:
1- Sev Dünyayı
2- Her Şey Seni Hatırlatıyor – Muazzez Abacı
3- Aman Kimseler Duymasın – Sibel Egemen
4- Bir Ben Var Bende – MFÖ
5- Tatlı Tatlı – Nil Burak
6- Cefalar – Fatih Erkoç
7- Sensiz Yıllarda – Ajda Pekkan
8- Mahcup Delikanlı – Yıldırım Gürses
9- Kirlenmiş Çığlık – Cem Karaca
10- Affedemem Seni – Gül Erda
11- İki Gözüm İki Çeşme – Suavi
12- Nenni – Ayşegül Aldinç
Evet, Sev Dünyayı adlı çalışmanın hikâyesi böyle. Dediğim gibi aslında çok fazla detay vardır elbette; o süreçte neler yaşandı, nasıl ortaya çıktı bu albüm? Bilmiyoruz. Geriye kalan sadece kasetler ve birkaç yazı bulunuyor. Onun dışında hiçbir bilgi mevcut değil maalesef. Bu duruma rağmen projeyi elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Ben bu konu hakkında araştırmaya devam edeceğim. Yeni bilgilere ulaşırsam paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Bir sonraki yazıda buluşmak üzere.
Esen kalın.

 

Yazarımızın diğer yazılarını okumak için lütfen buraya tıklayın.

Sayfanın altındaki sosyal medya butonlarını kullanarak yazıyı sevdiklerinizle paylaşabilir, yorumlarınızla bize ulaşabilirsiniz.

        

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir